“Wat is geld nou eigenlijk?”

Verslag van de bijeenkomst door Corrie Derks

Om 18.00 was er een heerlijk buffet klaar bij Smarters Talents. Na een gezellig tafelen werd om even na 19.00 gestart met de lezing van Ad Broere: “Wat is geld eigenlijk?”

Ad komt van oorsprong uit een ondernemersgezin en herkent de problemen waar in het MKB tegenaan wordt gelopen. Reeds tijdens zijn economie studie liep hij tegen vraagstukken aan die nog steeds actueel zijn. Hij begint zijn lezing met de uitleg hoe geld is ontstaan, hoe op een bepaald moment goud de intrede deed bij het geldsysteem. Dat in het bancaire systeem wat zich ontwikkelde hebzucht een rol ging spelen. En dat nu ons geldsysteem vooral gebaseerd is op schuld.

Parallel in zijn lezing werkt hij een simpel begrijpbaar voorbeeld uit van een onbewoond eiland waar enkele schipbreukelingen samen proberen te overleven. Ieder met zijn eigen ambacht met een toegevoegde waarde voor de kleine samenleving. Een van de schipbreukelingen is bankier en beheert een ter plaatse in het leven geroepen geldsysteem. Hierin wordt duidelijk hoe rente een steeds grotere druk legt op die kleine samenleving in de vorm van een groeiende schuld en hoe de bankier zichzelf veel gemakkelijker dan zijn compagnons in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Geld is van ruilmiddel verandert in een middel waarmee geld wordt verdiend; met schulden creëren, met  rente maar ook met speculeren, de aandeelhouders etc. Dit is zo vanzelfsprekend geworden dat we daar niet eens van op kijken, niet beseffende of niet willen beseffen dat de kloof tussen arm en rijk steeds sneller groeit. En dit gegeven betekent dat de enkele mensen die rijkdom hebben ook macht in handen heeft. Denk aan het lobbywerk maar ook het aanschaffen van dergelijke, grote en dure machines waardoor de flitshandel in de aandelen ook in handen van enkele rijken is. Net zoals bij het eilandvoorbeeld zijn banken commerciële instellingen die zichzelf en  hun aandeelhouders tevreden moeten houden. Het gaat niet om mensen; het gaat om winst. Door het verstrekken van hypotheken zijn de commerciële banken ook degene zijn die het geld creëren op basis van schuld.

Er zijn meerdere vormen van Alternatief geld: de Florijn, Utrechtse-euro, de Amerfoortse keitjes etc. Tijdens het tweede deel van de lezing was er een skype verbinding met Heidi Leenaarts van http://www.unitedeconomy.nl Dit circulair geld is in het leven geroepen om zo samen de samenleving een socialer gezicht geven. De waarden van waaruit met de United wordt gewerkt:

  • Zonder rente
  • Geen speculatie
  • Ruilhandel
  • Geen groeidwang
  • Duurzame investeringen

Heidi greep in haar betoog terug op de alternatieve munt de WIR die in Zurich tijdens de crisis voor WO2 is ontstaan. En die nog steeds een belangrijk middel om te overleven tijdens crisistijden  voor ondernemers.

De lezing van Ad Broere stoelt op zijn recente boek: “Geld in de bijrol”. Als je het leest, moet je er wel even voor gaan zitten maar het is beslist een aanrader. Willen we ooit naar een menselijke en menswaardige samenleving komen dan moet geld terug keren naar de rol van ruilmiddel. Dan gaat het niet over de waarde van het geld maar over de waarde die wij als mensen zelf hebben.

Na de lezing was er voldoende ruimte tot netwerken en vragen stellen.  Kortom een heel geslaagde avond.   

   

Wat betekent geld voor jou?

 Geld is een dominante factor in de economie. De meeste gesprekken, zowel in het bedrijfsleven als in de politiek, hebben direct of indirect met geld te maken. We  leren tijdens het vak ‘Economie' wat de functie is van geld. Maar dat betekent nog niet dat we weten wat geld is.

Redenen genoeg voor een verfrissende blik op de economie en Ad Broere uit te nodigen. Tijdens zijn interactieve lezing gaat hij dieper in op dit onderwerp en bespreekt hij wat de gevolgen voor de samenleving zijn van onze kijk op geld. 

Verruim je visie over geld en discussieer mee. Voor en na de lezing is er ruim tijd om met andere ondernemers te netwerken.

Ad Broere is econoom en heeft gewerkt in het bedrijfsleven, bij een bank en het onderwijs. Hierdoor is hij goed in staat om het ingewikkelde onderwerp geld, rente en banken op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hij houdt zich bezig met onderzoek-journalistiek en schrijft boeken.  Zijn volgende boek ‘Geld in de bijrol’  komt uit in september 2018 en gaat over zijn visie; hoe we een menswaardige samenleving voor ALLEN kunnen gaan ontwikkelen. Nog meer te lezen valt er op zijn blogpagina

 

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden bij Smarter Talents , Printerweg 10 te Amersfoort

Programma: 18.00 uur START gezamenlijke maaltijd
                      19.00 uur welkom door bestuur en mededelingen
                      19.05 uur deel 1 lezing Ad Broere
                      20.00 uur pauze 
                      20.30 uur deel 2 lezing Ad Broere
                      21.30 uur afsluiting en gezamenlijke borrel 

Er geldt geen no-show fee voor deze bijeenkomst. Afmelden (Ineke, penningmeester 06-53 12 0444) wordt echter bijzonder gewaardeerd, mocht je ondanks je aanmelding onverhoopt toch niet aanwezig kunnen zijn. 

Belangstellenden betalen € 20,- voor het bijwonen van deze avond. Wil je als introducee of belangstellende ook mee-eten dan betaal je € 20,- voor de maaltijd (incl. 1 drankje).