Netwerken met 3 vrouwen netwerken: 100 jaar vrouwenkiesrecht, dat gaan we vieren!

                     

Verslag van een bijzondere en unieke netwerkavond; georganiseerd door de drie netwerken: Amersfoorts Vrouwen Netwerk,  Entre-Femmes 't Gooi en EVON. 

Dit jaar is het eeuwfeest van het Vrouwenkiesrecht en dat hebben we groots gevierd. Het was een geheel verzorgde avond inclusief netwerkdiner, feestelijke drankjes, een steengoeie gastvrouw (Esther Lans, griffier gemeente Amersfoort) en een gerenommeerde spreker: Barbara van Beukering. Deze mediavrouw heeft als televisiepresentator, hoofdredacteur van o.a. Parool en Volkskrantmagazine diverse krachtige vrouwen geinterviewd, zoals Gerdi Verbeet, Neelie Kroes, Hedy d'Ancona, Olga Zuiderhoek, Ans Markus en Nelleke Noordervliet. Tevens is zij schrijfster van de bestseller ‘Kruip nooit achter een geranium’. 

Barbara nam ons mee door de historie van de vrouwenemancipatie. Beginnend bij een van de eerste Nederlandse feministen Wilhelmina Drucker en de oprichting van de Vrije Vrouwen Vereniging. Vervolgens via het passief kiesrecht naar 28 september 1919. Vanaf deze datum heeft Nederland dus het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Ook veranderde de rol en taken van vrouwen gedurende de verschillende generaties. Zij heeft een aantal bekende vrouwen geïnterviewd die nog altijd maatschappelijk actief zijn  en dat verwerkt in haar boek. Hieruit volgen een aantal levenslessen die iedereen kan inspireren

  • Blijf actief en kruip niet achter de geraniums
  • Gooi het roer eens om
  • Blijf in beweging, ook al komt de ouderdom met gebreken
  • Geluk is niet leeftijdgebonden
  • Thema’s als moederschap- grootmoederschap – vriendschap – zingeving
  • Met als belangrijkste conclusie: Neem het heft in eigen handen.

Het was een inspirerende bijeenkomst en dat er volop werd genetwerkt kun je zien aan de foto's. Het eten was lekker, en doordat de netwerken waren gemixt werden er volop nieuwe contacten gelegd. De visitekaartjes werden dan ook flink uitgedeeld.  Al met al een geslaagde avond en de samenwerking met andere netwerken is voor herhaling vatbaar.

Locatie: Het prachtig in het groen gelegen conferentiecentrum Drakenburg, Dr. Albert Schweitzerweg 1, 3744 MG Baarn.